SOUTHPAW

Southpaw (2015) – Review

Southpaw is another example of an overwhelming movie saved by an astonishing showcase of craftsmanship by its leading performer. This time it’s Jake Gyllenhaal saved this boxing bonanza with an unorthodox performance, a southpaw one.

Rumour has it Southpaw was meant to be a sequel to hip-hop hit 8 Miles starred by Eminem; as it takes an allegory state of story-telling by juxtaposing boxing to hip-hop. Yet, that version never happened since 2010.

Then, in 2014, the first image of Southpaw was released—showing another significant body transformation from Gyllenhaal (who previously appeared slender on Nightcrawler). Afterwards, internet broke with hypes. 

southpaw-01

Unfortunately, when it comes to the real ring, Southpaw cannot live up the hype. Gyllenhaal is amazing in portraying Billy Hope, a boxing champion who lost a wife in a stupid feud against his opponent—off the ring; but there’s no real heart to the story.

I ever thought Antoine Fuqua will direct Gyllenhaal under the spirit of Training Day (which grant an Oscar for Denzel Washington), which really is working on the ring. Yet, off the ring, the plot is a mess. It tries to convince audiences how Hope live in aftermath of the tragedy—including how he cope up with anger and the fight for his child’s custody—but it fell in a pit of cliche and absurdity.

southpaw-04

With a story written specifically for Eminem, Southpaw doesn’t seem to have connection to Gyllenhaal although his stellar performance has granted him a place among other cinematic boxer, e.g., Robert de Niro, Sylvester Stallone, et al. But, there’s still hesitation if the script works better with Eminem cause it’s still a ridiculous one—maxed with inconsistent tone.

Southpaw might be an unorthodox style in boxing, but this Southpaw doesn’t quite show the deviance in style. It’s a patchwork of cliches saved by Gyllenhaal’s on-screen craftsmanship and on-ring’s sportsmanship.

Southpaw (2015)

star2southpaw

Drama, Action, Sport Directed by: Antoine Fuqua Written by: Kurt Sutter Starred by: Jake Gyllenhaal, Rachel McAdams, Forest Whitaker, Naomie Harris Runtime: 124 mins Rated R for language throughout, and some violence

IMDb


Southpaw adalah contoh film “buruk” yang diselamatkan oleh penampilan cemerlang aktor utamanya. Untuk film ini, Jake Gyllenhaal yang telah menyelamatkan drama tinju ini lewat penampilannya yang non-orthodoks alias southpaw.

Rumornya, Southpaw sebenarnya ditulis sebagai sekuel untuk film hip-hop 8 Miles yang dibintangi Eminem. Cerita aslinya adalah sebuah alegori dengan menganalogikan tinju dengan hip-hop. Namun, versi itu tak pernah ada kabarnya sejak 2010.

Lalu pada tahun 2014, gambar awal Southpaw dirilis—menampilkan Gyllenhaal dengan transformasi yang luar biasa (setelah sebelumnya tampil kurus kering dalam Nightcrawler). Internet-pun dipenuhi hype.

southpaw-03

Sayangnya, ketika tampil di ring, Southpaw gagal memenuhi hype itu. Gyllenhaal tetap memesona dalam memerankan Billy Hope, seorang juara tinju yang istrinya terbunuh ketika ia bersitegang dengan rivalnya—di luar ring. Namun, cerita yang kurang menampilkan “hati”-nya meredam kebintangan Gyllenhaal.

Awalnya, yang muncul di benak adalah gambaran Antoine Fuqua menyutradarai Gyllenhaal dengan spirit Training Day (yang menghasilkan Oscar untuk Denzel Washington). Penyutradaraannya memang dahsyat di atas ring, seolah tanpa ampun bagi Gyllenhaal. Namun, semuanya berantakan di luar ring. Meskipun telah mencoba meyakinkan penonton bahwa pasca tragedi yang menimpa Hope benar-benar memilukan—termasuk menampilkan anger-management yang dialami Hope serta perjuangannya untuk memenangkan hak asuh anaknya yang terenggut karena perilaku negatifnya—namun pada akhirnya semuanya mengarah pada jurang klise yang kadang tidak masuk akal.

southpaw-02

Dengan kisah yang sebenarnya ditulis untuk Eminem, Southpaw memang tak memiliki koneksi yang langsung dengan Gyllenhaal, meskipun penampilan cemerlangnya telah menuntunnya ke wall of fame petinju fiksi bersama de Niro, Stallone, Hillary Swank, dsb. Namun, meskipun Eminem yang akhirnya memerankan Billy Hope, mungkin tak ada yang berubah karena skripnya memang ridiculous—dimaksimalkan dengan tone-nya yang inkonsisten.

Southpaw tetaplah gaya bertinju yang non-orthodoks, namun Southpaw yang ini malah tak menampilkan penyimpangan sama sekali. Film ini nampak seperti tambal sulam penuh klise yang diselamatkan oleh kebintangan on-screen Gyllenhaal dan kebintangan on-ring karakternya.

4 thoughts on “Southpaw (2015) – Review”

  1. Wow, toss dulu dong rating kita sama (2/4)

    Apa yang paling ‘menyebalkan’ dari sebuah film yang bahkan lebih buruk dari film yang buruk ?
    Yaitu sebuah film yang potensial untuk menjadi bagus namun sangat disesalkan tidak mampu dikemas dengan baik.
    Tidak perlu sampai masuk penghargaan prestisius, setidaknya memenuhi ekspektasi, itu sudah lebih dari cukup.
    Sialnya, “Southpaw” adalah salah satu dari film yang saya maksud tersebut. ha ha ha ha

    Performa cast-nya memang menawan, tapi sekali lagi itu belum cukup untuk menambal segala lubang yang ada.

    Thanks mas Paskalis Damar atas review kerennya ^_^

    Like

    1. Sama ya mas? Toss kalo gitu! Nanti saya cek reviewnya mas iza deh.
      Anyway, kalau saya pikir sih cuman Gyllenhaal aja yg tampil oke, yg lain terlalu dangkal karakternya. Cuman ya sama aja kalau plotnya se”konyol” itu.

      Like

  2. Nice review. It’s a shame that the film doesn’t hold up to the hype, but I’m glad that Gyllenhaal’s streak of performances doesn’t seem to be ending.

    One correction…Denzel Washington won an Oscar for Training Day…not Forrest Whitaker.

    Like

    1. Thanks. Gyllenhaal’s indeed a monster now. For me he’s a legend in making, but sometimes a movie just cannot contain a legend, right?
      Oh, my bad. Thanks for the correction. Just because Forrest Whitaker is in Southpaw then I drew a fault line. Pardon.

      Like

Say something! Say something!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s